Oamenii au folosit ghimbirul pentru gătit și în medicină încă din antichitate. Acesta poate ajuta la ameliorarea greței și a durerilor de stomac. Ghimbirul poate avea și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi proprietăți antioxidante și antimicrobiene.
De obicei, oamenii folosesc ghimbirul proaspăt sau uscat la gătit sau în ceaiul de plante, iar unii iau suplimente de ghimbir pentru posibilele sale beneficii pentru sănătate.
Rădăcina de ghimbir provine de la planta Zingiber officinale și a fost utilizată în medicina chineză și indiană de mii de ani.
Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea greței și a vărsăturilor și poate ajuta la digestie. Antioxidanții și alți nutrienți din rădăcina de ghimbir pot ajuta la prevenirea sau tratarea artritei, inflamațiilor și diferitelor tipuri de infecții. Ghimbirul poate reduce, de asemenea, riscul de diabet, cancer și alte probleme de sănătate.
În acest articol, aflați mai multe despre acestea și despre alte posibile beneficii pentru sănătate ale ghimbirului, precum și despre cercetările din spatele acestora.
Beneficii
Ghimbirul poate avea proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Mai jos sunt prezentate câteva dintre potențialele utilizări medicinale ale ghimbirului.
Reducerea gazelor și îmbunătățirea digestiei
Conform unei analize din 2018, mai multe studii au investigat efectele ghimbirului asupra gazelor care se formează în tractul intestinal în timpul digestiei. Aceste cercetări indică faptul că enzimele din ghimbir pot ajuta la descompunerea și eliminarea acestor gaze, oferind o ușurare a oricărui disconfort.
În plus, cercetarile arată că ghimbirul poate ajuta la creșterea peristaltismului alimentelor prin tractul digestiv, sugerând că poate ameliora sau preveni constipația.
De asemenea, ghimbirul pare să aibă efecte benefice asupra enzimei lipază pancreatică, care ajută digestia în intestinul subțire.
Ameliorarea greței
O revizuire din 2020 indică faptul că ghimbirul poate ajuta la ameliorarea grețurilor matinale și la ameliorarea greței în urma tratamentului împotriva cancerului.
O analiză din 2016 sugerează că principiile producătoare de miros gingeroli și shogaoli sunt eficiente în prevenirea greței și vărsăturilor. Cu toate acestea, cantitățile acestor compuși pot varia, în funcție de forma de ghimbir. Cercetătorii au stabilit că ghimbirul uscat, urmat de ghimbirul proaspăt și de ceaiul de ghimbir sub formă de pudră aveau cele mai mari concentrații de gingerol.
Unul dintre studiile analizate de revizuire a inclus 576 de pacienți adulți cu cancer. Oamenii de știință au constatat că dozele de 0,5 grame (g) și 1,0 g au fost cele mai eficiente în reducerea greței.
Din cele șapte studii analizate, cinci au arătat că ghimbirul este benefic, în timp ce două nu au găsit niciun rezultat benefic. Autorii revizuirii sugerează că rezultatele mixte pot proveni din diferențele în formele și preparatele de ghimbir.
De asemenea, aceștia au solicitat studii suplimentare pe oameni, pentru a înțelege pe deplin efectele ghimbirului asupra greței și a altor probleme gastrointestinale.
Susținerea sistemului imunitar
Mulți oameni folosesc ghimbirul pentru a ajuta la recuperarea după o răceală sau gripă. Cu toate acestea, dovezile care susțin această utilizare sunt în mare parte anecdotice.
Într-un studiu mai vechi din 2013, cercetătorii au investigat efectele ghimbirului proaspăt și uscat asupra unui virus respirator în celulele umane. Rezultatele sugerează că ghimbirul proaspăt poate ajuta la protejarea sistemului respirator, în timp ce ghimbirul uscat nu a avut același impact.
Un amplu studiu transversal din 2017 a sugerat că consumul zilnic de ghimbir poate susține sistemul imunitar. Acest lucru poate proteja împotriva bolilor cronice și poate sprijini recuperarea de la alte boli, cum ar fi răceala comună sau gripa.
Un mic studiu din 2019 privind efectele extractului de ghimbir asupra fumătorilor și nefumătorilor a constatat că, consumul zilnic de extract de ghimbir a fost asociat cu un răspuns mai puternic al anticorpilor la nefumători.
Cu toate acestea, confirmarea efectelor ghimbirului asupra sistemului imunitar va necesita cercetări suplimentare.
Reducerea inflamației
O analiză din 2015 a concluzionat că administrarea de ghimbir pe cale orală este „modest de eficientă și rezonabil de sigură” pentru tratarea inflamației cauzate de osteoartrită.
Cu toate acestea, autorii au observat că studiile din meta-analiza lor au fost mici și este posibil să nu reprezinte populația generală.
Între timp, o revizuire din 2017 a 16 studii clinice a stabilit că proprietățile fitochimice din ghimbir pot combate inflamația. Acești autori au solicitat, de asemenea, continuarea cercetărilor privind cele mai eficiente doze și tipuri de extract de ghimbir.
Ameliorarea durerii
Ghimbirul poate calma durerea prin efectele antiinflamatoare și analgezice ale compușilor săi gingerol.
O revizuire din 2016 a concluzionat că ghimbirul poate ajuta în mod specific la reducerea dismenoreei – durerea chiar înainte sau în timpul menstruației. Cu toate acestea, autorii recunosc că studiile pe care le-au analizat au fost adesea mici sau de calitate slabă.
Explorarea completă a unei legături între consumul de ghimbir și ameliorarea durerii va necesita mai multe cercetări.
Sprijinirea sănătății cardiovasculare
Există unele dovezi că extractul de ghimbir poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Un studiu realizat în 2017 pe 4 628 de persoane a constatat că, consumul zilnic de ghimbir poate proteja împotriva bolilor coronariene, hipertensiunii arteriale, diabetului, hiperlipidemiei, bolilor cerebrovasculare și bolilor hepatice grase, printre alte afecțiuni cronice. Autorii au concluzionat că ghimbirul poate avea potențial ca terapie preventivă.
Pentru a determina dacă ghimbirul poate sprijini tratamentul pentru cei cu boli cardiovasculare vor fi necesare cercetări suplimentare.
Între timp, un mic studiu din 2016 a constatat că extractul de ghimbir a contribuit la reducerea apariției anomaliilor cardiace la șobolanii cu diabet. Autorii au observat că această reducere poate proveni, în parte, din proprietățile antioxidante ale extractului.
Reducerea riscului de cancer
Ghimbirul nu furnizează proteine sau alți nutrienți, dar este o sursă excelentă de antioxidanți. Cercetările au arătat că, din acest motiv, ghimbirul poate reduce diferite tipuri de stres oxidativ.
Stresul oxidativ poate apărea atunci când se acumulează prea mulți radicali liberi în organism. Radicalii liberi sunt substanțe toxice produse de metabolism și de alți factori.
Atunci când se acumulează în organism, radicalii liberi pot provoca daune celulare, ceea ce poate duce la afecțiuni precum artrita reumatoidă, atacul de cord, inflamația cronică și cancerul. Antioxidanții alimentari pot ajuta organismul să scape de radicalii liberi.
O analiză din 2015 sugerează că ghimbirul poate fi eficient împotriva anumitor tipuri de cancer ale sistemului gastrointestinal, inclusiv cancerul colorectal, cancerul gastric, cancerul pancreatic și cancerul hepatic.
Revizuirea concluzionează că ghimbirul poate inhiba creșterea celulelor canceroase în anumite tipuri de cancer sau poate contribui la moartea celulelor canceroase în alte tipuri.
Nutriție și dozare
Ghimbirul este o sursă bună de antioxidanți, dar nu furnizează multe vitamine, minerale sau calorii.
După cum notează Departamentul Agriculturii, 2 lingurițe de ghimbir furnizează doar 4 calorii și nicio cantitate semnificativă de nutrienți.
Majoritatea cercetărilor privind ghimbirul au avut în vedere doze cuprinse între 250 miligrame (mg) și 1 g, administrate între una și patru ori pe zi.
Food and Drug Administration (FDA) consideră că rădăcina de ghimbir este în general sigură, cu o recomandare de consum zilnic aprobată de până la 4 g.
Riscuri
FDA consideră că ghimbirul este sigur în dietă, dar nu garantează sau reglementează utilizarea sa ca medicament sau supliment.
Cercetătorii nu au investigat mulți dintre compușii din ghimbir. De asemenea, dovezile științifice nu susțin unele afirmații privind calitățile vindecătoare ale ghimbirului.
Înainte de a adăuga mai mult ghimbir la dietă sau de a lua un supliment de ghimbir, consultați un profesionist din domeniul sănătății. Unele suplimente pot interacționa cu medicamentele sau pot provoca alte complicații de sănătate.
Suplimentele de ghimbir și alte produse din ghimbir sunt disponibile pentru cumpărare online.
De luat în seamă
Unele cercetări indică faptul că ghimbirul poate îmbunătăți sănătatea digestivă, reduce inflamația și ameliorează durerea, printre alte beneficii.
Cu toate acestea, studiile testează adesea doze foarte mari de extracte. Este posibil ca o persoană să nu experimenteze efecte pozitive asupra sănătății prin simpla adăugare a mai mult ghimbir la dieta sa.
De asemenea, studiile care investighează beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului au fost adesea mici sau neconcludente. Pentru a înțelege pe deplin efectele și siguranța suplimentelor pe bază de ghimbir vor fi necesare mai multe cercetări.