Colesterolul ridicat – cauze si metode de prevenire

Colesterolul este o substanță esențială pentru organism. Factorii dietetici și unele condiții de sănătate pot duce la creșterea colesterolului, care este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni.

Colesterolul este prezent în fiecare celulă a corpului și are funcții naturale importante atunci când vine vorba de digerarea alimentelor, producerea de hormoni și generarea de vitamina D. Organismul îl produce, dar oamenii îl consumă și din  alimente. Are aspect ceros și asemănător grăsimii.

Printre factorii de risc pentru colesterolul ridicat se numara  istoricul familial și  modificarile  stilului de viață, de dietă și lipsa  de exerciții fizice.

Colesterolul ridicat nu produce de obicei niciun simptom.  Dacă modificările stilului de viață nu au succes si nivelurile de colesterol sunt foarte mari, medicul poate prescrie un medicament pentru scăderea lipidelor, cum ar fi o statină.

Există două tipuri de colesterol:

  • lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău
  • lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun”

În acest articol, vom explica rolul colesterolului. Vom discuta, de asemenea, cauzele colesterolului ridicat și simptomele, tratamentul și prevenirea acestuia.  Colesterolul este o substanță pe bază de ulei. Nu se amestecă cu sângele, care este pe bază de apă.  Colesterolul are patru funcții primare, fără de care nu am putea supraviețui.

Acestea sunt:

  • contribuie la structura pereților celulari
  • alcătuieste acizii biliari digestivi în intestin
  • permite organismului să producă vitamina D
  • permite organismului să producă anumiți hormoni

Cauzele colesterolului ridicat

Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru boala coronariană și o cauză a atacurilor de cord.

Acumularea de colesterol face parte din procesul de îngustare a arterelor, numit ateroscleroză. În ateroscleroză, plăcile se formează la nivelul vaselor sanguine și provoacă reducerea fluxului sanguin.

Reducerea aportului de grăsimi din dietă ajută la gestionarea nivelului de colesterol. Pentru diminuarea riscului de ateroscleroza este util să limitați in special alimentele care conțin:

  • colesterol – acesta este prezent în alimente de origine animală, carne și brânză.
  • grăsimi saturate – acestea se gasesc în unele cărnuri, produse lactate, ciocolată, produse de patiserie, alimente prăjite și procesate.
  • grăsimi trans – acestea se gasesc în unele alimente prăjite și procesate.

Excesul de greutate sau obezitatea pot duce, de asemenea, la niveluri mai mari de LDL din sânge. De asemenea factorii genetici pot contribui la creșterea colesterolului. Persoanele cu afecțiune moștenită precum hipercolesterolemie familială au niveluri foarte ridicate de LDL.

Alte condiții care pot duce la un nivel ridicat de colesterol includ:

  • diabet
  • boli hepatice sau renale
  • sindromul ovarului polichistic
  • sarcina și alte afecțiuni care cresc nivelul hormonilor feminini
  • glanda tiroidă subactivă
  • Medicamente care cresc colesterolul LDL și scad colesterolul HDL, cum ar fi cele progestative steroizi anabolizanți și corticosteroizi

Simptome de colesterol ridicat

O persoană cu niveluri ridicate de colesterol nu are adesea semne sau simptome, dar screening-ul de rutină și testele regulate de sânge pot ajuta la detectarea nivelurilor ridicate.

O persoană care nu este supusă testelor poate avea un infarct fără vreun avertisment, pentru că nu știa că are un nivel ridicat de colesterol. Testele regulate pot ajuta la reducerea acestui risc.

Colesterolul din alimente

Alimente care scad nivelul colesterolului sunt:

  • ovăz
  • orz și cereale integrale
  • fasole
  • vinete și bame
  • nuci
  • ulei vegetal (canola, floarea soarelui)
  • fructe (în principal mere, struguri, căpșuni și citrice)
  • soia și alimente pe bază de soia
  • pește gras (în special somon, ton și sardine)
  • alimente bogate în fibre
  • ceaiul verde
  • usturoiul
  • salata verde
  • legumele
  • lintea
  • avocado
  • cacao si ciocolata neagra

Adăugarea acestora la o dietă echilibrată poate ajuta la menținerea colesterolului sub control.  Alimentele care sunt dăunătoare pentru nivelul colesterolului:

  • carne rosie
  • lactate pline de grăsime
  • margarină
  • uleiuri hidrogenate
  • produse de patiserie
  • prajeli
  • uleiul de palmier si de cocos
  • unt

Niveluri și intervale

La adulți, nivelurile de colesterol total mai mici de 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) sunt considerate sănătoase.  O valoare între 200 și 239 mg/dL este la limită.  O valoare de 240 mg/dL și peste este considerată ridicată.  Nivelurile de colesterol LDL trebuie să fie mai mici de 100 mg/dL.  Un nivel de 100–129 mg/dL este acceptabil pentru persoanele fără probleme de sănătate, dar poate fi o preocupare pentru oricine cu boli de inimă sau factori de risc pentru boli de inimă.

Un nivel de 130—159 mg/dL este la limită.

Un nivel de  160–189 mg/dL este mare.

Un nivel de 190 mg/dL sau mai mare este considerată foarte mare.

Prevenirea colesterolului ridicat

Persoanele care doresc să-și reducă nivelul de colesterol sau să mențină un nivel adecvat trebuie sa aibe grija la urmatoarele aspecte  privind stilul de viață:

  • consumați o dietă sănătoasă pentru inimă
  • evitati fumatul
  • evitati alimentele care cresc nivelul colesterolului
  • mențineti o greutate optima

Aceste acțiuni vor reduce riscul de boli coronariene și un eventual atac de cord.

De asemenea sunt anumite afecțiuni de sănătate care cresc riscul de colesterol ridicat, cum ar fi boala renală cronică sau afecțiunile inflamatorii cronice.

Luarea în considerare a acestor factori va duce la o abordare mai personalizată a tratamentului și prevenirii nivelului ridicat de colesterol.

Nivelurile de HDL ar trebui menținute mai ridicate. Valoare optimă pentru nivelurile HDL este de 60 mg/dL sau mai mare.

O valoare mai mică de 40 mg/dL poate fi un factor de risc major pentru boli de inimă.

O valoare de la 41 mg/dL la 59 mg/dL este la limita scăzută.

Cum poate fi tratat colesterolul ridicat?

Recomandarile încep de obicei cu dietă și exerciții fizice, dar persoanele cu un risc mai mare de atac de cord pot avea nevoie să utilizeze statine sau alte medicamente.

Nivelurile de colesterol joacă un rol major în riscul unei persoane de a avea un atac de cord în următorii 10 ani.