Alcoolul este un factor favorizant pentru aparitia cancerului gastrointestinal
Consumul de alcool poate afecta negativ organismul si poate duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv la anumite tipuri de cancer. Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate au descoperit mai multe informații despre modul în care alcoolul afectează intestinul subțire și gros, cunoscut sub numele de boala intestinală asociată consumului de alcool. Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății.
Cât de mult și cât de des beți poate crește aceste efecte, ducând la probleme de sănătate precum :
- boli de ficat
- pancreatită
- probleme de sănătate mintală
- anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul gastric și cancerul colorectal
În plus, aproximativ 3 milioane de decese în fiecare an în întreaga lume sunt legate de consumul de alcool.
Acum, cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate fac mai multă lumină asupra modului în care alcoolul poate provoca, de asemenea, daune și în alte zone ale sistemului gastrointestinal, în principal în intestinul subțire și în cel gros. Afecțiunea este cunoscută sub numele de boala intestinală asociată cu alcoolul.
Cum afectează alcoolul intestinul?
Atunci când bei alcool, acesta începe instantaneu să afecteze sistemul gastrointestinal pe măsură ce coboară pe esofag spre stomac. În stomac, alcoolul începe să se absoarbă în fluxul sanguin. Dacă nu aveți multă mâncare în stomac, alcoolul rămas trece apoi rapid în intestine, unde continuă să fie absorbit în sânge. Odată ajuns în sânge, alcoolul este transportat în toate zonele și organele corpului.
Cantitatea de alcool din sângele unei persoane este cunoscută sub numele de concentrația de alcool în sânge.
De asemenea, organismul începe instantaneu să metabolizeze alcoolul odată ce acesta intră în corp. Etanolul din alcool este descompus de ficat într-un compus cancerigen numit acetaldehidă. Deși acetaldehida este în cele din urmă descompusă în acetat, iar apoi apa și dioxidul de carbon sunt expulzate de organism, poate avea totuși efecte dăunătoare înainte ca acest lucru să se întâmple.
Acesta este ceea ce face ca alcoolul să fie un factor de risc semnificativ pentru bolile gastro-intestinale, a declarat Dr. Luca Maccioni, cercetător postdoctoral în cadrul Laboratorului de boli hepatice și al Laboratorului de studii fiziologice de la Institutul Național de Sănătate.
„Tractul gastrointestinal este în contact cu cea mai mare cantitate de etanol și metaboliții săi în timpul consumului de alcool. Concentrațiile extrem de ridicate de etanol și metaboliții săi cresc semnificativ riscul de boli și cancere gastrointestinale„, a declarat acesta.
Ce este boala intestinală asociată cu alcoolul?
În acest studiu, Maccioni și echipa sa au analizat studii anterioare pentru a aduna mai multe informații despre boala intestinală asociată cu alcoolul, despre care cercetătorii spun că este o afecțiune puțin cunoscută.
„Boala intestinală asociată consumului de alcool este un spectru de disfuncții intestinale legate de consumul excesiv de alcool„, a explicat Maccioni.
„Până în prezent, ne lipsește o definiție diagnostică a bolii intestinale asociate alcoolului, precum și o caracterizare moleculară detaliată a bolii intestinale asociate alcoolului, care ar putea precede cancerele din tractul digestiv. Prin urmare, sunt necesare studii viitoare pentru a înțelege mai bine patogeneza bolii intestinale asociate cu alcoolul și pentru a identifica ținte terapeutice pentru a trata și/sau ameliora această boală„, a mai spus el.
Deși cercetătorii afirmă că procesul fizic complet al modului în care apare boala intestinală asociată alcoolului nu este înțeles în întregime, ei cred că acesta implică metabolismul etanolului și metaboliții acetaldehidă și acetat pe care îi creează.
„Etanolul, o componentă principală a băuturilor alcoolice, este o substanță psihoactivă cu proprietăți toxice și generatoare de dependență„, a spus Maccioni.
Risc crescut de cancer gastric și colorectal
Cercetările anterioare arată că consumul de alcool este legat de o probabilitate crescută de a dezvolta cancer gastric. De asemenea, este corelat cu un risc mai mare de cancer colorectal.
Potrivit doctorului Rudolph Bedford, gastroenterolog la Providence Saint John’s Health Center din California, care nu a fost implicat în această cercetare, o mare parte din acest lucru are legătură cu substanțele cancerigene eliberate de alcool atunci când îl consumați.
„Acești carcinogeni pot afecta celulele fie din stomac, fie din colon și, sincer, alte organe gastrointestinale, cum ar fi pancreasul și esofagul„, a declarat el. „Alcoolul cauzează într-adevăr un risc crescut de cancer la nivelul întregului sistem gastrointestinal. Pacienții care beau alcool de trei ori pe zi prezintă un risc crescut de cancer de stomac și cancer de colon.”
— Dr. Rudolph Bedford
Efectul alcoolului asupra bacteriilor intestinale
Dr. Scott Friedman, decan pentru descoperiri terapeutice, profesor de medicină și științe farmacologice și șef al Diviziei de boli hepatice de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York, care nu a fost implicat în studiu, a discutat despre un alt potențial factor determinant al cancerului gastric și colorectal – efectul alcoolului asupra bacteriilor intestinale.
„Acum ne concentrăm intens asupra contribuției microbiomului sau a ansamblului de bacterii din intestinul uman, deoarece începem să apreciem că acestea nu numai că sunt o sursă bogată de metaboliți care pot afecta sănătatea, dar pot interacționa cu organele din corp„, a spus el.
„De exemplu, microbiomul poate genera specii de bacterii care se percolează în ficat și pot induce unele leziuni hepatice„, a adăugat Friedman.
‘’De fapt, se crede că aceasta este una dintre cauzele bolii hepatice alcoolice, adică alcoolul modifică microbiomul, schimbă bacteriile. Aceste bacterii produc substanțe care afectează direct peretele intestinal, dar pot, de asemenea, să se infiltreze prin sânge în ficat, unde produc leziuni’’.
— Dr. Scott Friedman
Cum să vă protejați sănătatea intestinală
Când vine vorba de reducerea riscului de probleme gastrointestinale, cum ar fi boala intestinală asociată cu alcoolul, cancerul gastric și cancerul colorectal, Friedman a spus că primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă controlati obiceiurile de băutură.
„Abuzul de alcool este dăunător pentru organism în multe feluri și, așa cum subliniază acest articol, boala de bază este într-adevăr tulburarea de consum de alcool„, a menționat el.
„Mergeți la programe de dezintoxicare pentru a aborda serios dependența de alcool, atunci cand aceasta exista, astfel încât să puteti reduce consumul de alcool. Acest lucru este mult mai eficient decât orice alt tratament„, a spus el.
Bedford a spus că ar dori să vadă mai multe mesaje pentru publicul larg despre efectul consumului de alcool asupra microbiomului intestinal.